De arrestatie van Fernande Escudié, tabakszaak in Montpon (16 juli 1943)

« Op een dag kwam ik terug van Libourne. Mijn moeder vertelde me dat er daar ongeveer vijftien jongeren waren en dat ze, niet wetend wat ze met hen moesten doen, hen naar de rand van de rivier [het Eiland] had gestuurd, naar een bosrijke plek. Sommige kwamen via St-Barthélemy-de-Bellegarde, andere elders. Een paar dagen later werd een van deze jongeren gepakt. Hij gaf zijn route aan en de plaats waar de lijn passeerde. Ik werd gearresteerd op 16 juli 1943. Ik werd naar de gendarmerie gebracht waar ik werd ondervraagd. Ik kon het niet ontkennen. Ik bevestigde dat ik passage had gegeven aan weerspannigen, maar ik zei natuurlijk niet dat ik bij de OCM hoorde. Ik werd naar het station gebracht op weg naar Bordeaux. Een inspecteur, die uit Limoges kwam, zei tegen me: « Mevrouw, u gaat naar Duitsland. Er zijn drie gevallen: één geval waarin je terugkomt, één geval waarin je met een beetje geluk terugkomt, één geval waarin je helemaal niet terugkomt. Hij bezocht het hele huis. In de kast vond hij een misboek. Hij vroeg of het van mij was. Ik zei hem dat het zo was. Hij zei dat ik geluk had, omdat hij me voor een Jood had aangezien. We kwamen aan in Bordeaux en ik werd naar een pakhuis gebracht. Het was een donkere kamer. Ik bleef er één of twee nachten. Toen kwam er een prostituee aan. Ze wilde roken, kletsen… Toen werd ik naar het kamp van Mérignac gebracht. Mijn broer werd ook vastgehouden. Ik vond hem in het kamp van Mérignac. We bleven er 15 dagen. Onze moeder kwam ons opzoeken vanuit Montpon. Toen gingen we naar het Hâ fort. Ik bleef er zes maanden, omdat er de Grandclément affaire was en de Duitsers het netwerk aan het opsporen waren. We waren met 60 personen in een grote zaal voor 30 personen. Het lijkt erop dat er onder ons een schaap was. Toen ik naar de verhoorkamer ging, waren het de Duitsers die ons ondervroegen. Ik werd niet mishandeld, want ik was alleen betrokken bij de passage van weerspannigen. Maar uiteindelijk kwamen ze erachter dat ik lid was van de OCM.

* Undercover informant.

Koffers met geheime documenten toevertrouwd door René Sénéchal (lid van het Musée de l’homme netwerk) aan de familie Malard.

Raymond Malard: « Op een dag zei René Sénéchal tegen mijn moeder dat hij twee koffers achterliet en dat hij ze over veertien dagen zou komen halen. Hij kwam nooit meer terug. Later hoorden we dat Sénéchal was meegenomen en doodgeschoten. We bewaarden die koffers op zolder voor enkele maanden, misschien een jaar. We vermoedden dat er iets belangrijks in de koffers zat. Mijn moeder besloot de koffers te openen. We vonden plannen van de luchtmachtbasis in Straatsburg, plannen van de Atlantikwall en andere documenten. We lieten ze achter op zolder, maar toen beseften we dat we gedood hadden kunnen worden.