De oorlogsverklaring in Mussidan : getuigenis van Jean-Baptiste Erasme Marotin (1875-1947)

Vrijdag 1 september 1939

« Aan tafel, 12:20 of 12:30 TSF. Persoverzicht. Twee zinnen van de presentator kondigen de ramp aan: « Op het uur dat het alternatief nog mogelijk was »; en « enkele uren later viel Duitsland Polen aan ». – Een kwartier van angst, maar al van zekerheid. 12.45 uur: nieuws. Dat is het, algemene mobilisatie is afgekondigd. De gruwelijke realiteit overvalt ons. Robert vertrekt morgen. Deze avond, een korte wandeling […] voor het naar bed gaan. Om niet te slapen. Gisterenavond al kwamen vijf vrouwen uit Straatsburg met wat bagage en hun gasmaskers hier aan om hun toevlucht te zoeken bij familie in Église-Neuve. Een van hen is 80 jaar oud. Ze heeft drie oorlogen meegemaakt. Frans, dan Duits in 1871 en weer Frans in 1918. Twee zonen sneuvelden in het Duitse leger in 1914-18. Kleinzonen en schoonzonen zitten momenteel in het Franse leger.

Zaterdag 2 september 1939

« Ik vergezelde mijn arme Robert, al in uniform, naar de trein van 8.30 uur. Het is Sergeant Robert Marotin die naar Périgueux gaat. Ik kan mijn intense emotie nauwelijks beheersen en ik denk niet dat ik het voor hem heb kunnen verbergen. Van zijn kant doet hij wat hij kan, maar ik weet goed wat zijn schijnbare berusting verbergt. Wanneer zien we elkaar weer? Zullen we elkaar weer ontmoeten? Onder welke omstandigheden? Nu hij weg is, schrijf ik haastig aan Maurice [de oudste zoon van Jean Marotin, toen leraar in Bretagne]. Ik vertel hem over het vertrek van onze lieve Robert, mijn voornemen om zo snel mogelijk naar Villeneuve-le-Roi te gaan en mijn wens, die Robert deelt, om zo snel mogelijk naar Lorient bij Josette te gaan. Snel genoeg om te zien, door te stoppen in Le Mans, om mijn kleinzoon te kussen zoals zijn moeder placht te zeggen. Om 10 uur breng ik mijn brief naar de trein. Nieuw vertrek. Tussen 11 en 12 uur ruim ik Roberts kamer op met de gruwelijke indruk de spullen van een dode op te ruimen. In de namiddag wordt tegenover het stationshotel een lange geul gegraven die bedekt is met doek en gebladerte, ongetwijfeld om zijn naam te rechtvaardigen: « fusillés ». Militaire veldtoiletten. Ik deponeer op het gemeentehuis, voor legalisatie, de volmacht die Robert voor mij heeft getekend met het oog op mogelijke opnames van de Spaarbank. Treinen geladen met gemobiliseerde mensen beginnen te passeren in beide richtingen: Bordeaux en Périgueux. Ze stoppen hier allemaal om mensen die naar Bergerac gaan op te halen en af te zetten. Er zijn ook eisen voor de procedure in deze stad. Een bepaald aantal komt om eten en drinken vragen.

Zondag 3 september, 12.40 uur

« Er zijn geruchten over een stormloop op het station van Les Aubrais. Er zouden 60 doden zijn. Dit aantal wordt overdag teruggebracht tot 30. Een gemobiliseerde man zou als lijk zijn opgepakt. Zijn vrouw en 4 kinderen zijn met hem vertrokken om ergens te vluchten. De radio en de kranten zwijgen over dit onderwerp. 12.40 uur: de radio meldt de oorlogsverklaring van Engeland om 11 uur, die van Frankrijk om 17 uur. De treinen van de gemobiliseerden en gevorderden blijven stoppen en vertrekken een beetje meer beladen. De lijnen Ribérac en Bergerac, die enkele maanden waren opgeheven, waren weer in bedrijf, samen met de rijtuigen die ze hadden vervangen. Maar de treinen staan erg uit elkaar, de gemobiliseerden moeten hier lange uren wachten. Het Janet Hotel, en anderen, hebben daardoor veel klanten. Het weer, zeer stormachtig sinds de ochtend, verandert abrupt in de middag. Het regende hard en de temperatuur daalde sterk. Ik moet me omkleden. Ik leer van het station dat ik niet kan verwachten snel terug te keren naar Villeneuve. De treinen rijden langzaam (30 km per uur) en vervoeren voornamelijk soldaten. De kranten uit Parijs zijn gisteren, zaterdag, niet aangekomen. Vandaag zijn alleen de Petit Parisien en misschien de Matin aangekomen. Noch de Aurore, noch de Populaire. Er wordt verwacht dat Parijs vanavond wordt gebombardeerd.