Getuigenis van André Fortané, geëvacueerd met zijn kameraden uit de Dora-tunnel op 4 april 1945, toen elementen van het 3e Amerikaanse leger het kamp naderden.

« We hebben Dora op 4 april geëvacueerd. Mijn groep kwam na een vreselijke tocht van 12 dagen, waarbij het gras in de sloten ons enige voedsel was, terecht in het kamp Ravensbrück. 600 van onze kameraden sneuvelden, de meesten onderweg neergeschoten met een revolver in de nek. Een paar dagen later dwong de Russische opmars ons om Ravensbrück te evacueren.

Getuigenis van Fernande Escudié, gedeporteerde geëvacueerd naar Bergen-Belsen

« In Bergen-Belsen werden we volledig aan ons lot overgelaten. We werden in de grote kamer van een blok gezet, zonder vloer. We bleven er twee dagen. We wisten niet wat we daar deden. We hadden geen eten. […] Wetende dat de Britten zouden komen, zeiden de Duitsers dat we de lijken in de massagraven moesten leggen. [Sommige mannen werden hiertoe gedwongen. Sommigen waren zo uitgeput dat ze met de lijken in de kuil vielen […] De dokter die de leiding had over de massagraven was een heel goede man. [De dokter die me bij mijn terugkeer in de Dordogne behandelde, zei tegen mijn moeder dat mijn hart erg klein was, evenals mijn maag. Je hoefde niet veel te eten om het niet te laten barsten. […] De eerste keer dat ik in een bed kon slapen, moest ik eruit, omdat ik niet kon slapen. Dus sliep ik op de vloer, omdat ik dat niet meer gewend was. [Na de oorlog zeiden we niets. Toen de gevangenen terugkeerden naar Montpon, zat ik aan een maaltijd. Ik was uitgenodigd. Twee mensen stonden naast me te praten. Een van hen zei tegen de ander: « Je zag hoe ze eraan toe was! « . De ander zei: « Het is haar schuld, ze had haar mond moeten houden. « Toen ik dit hoorde, zei ik tegen mezelf dat het de moeite niet waard was, dat ze het nooit zouden begrijpen.

Getuigenis van Jean Serventie, gedeporteerde: de komst van de Amerikanen

« Op 5 mei 1945 werden we bevrijd door de Amerikanen die met pantserwagens 25 kilometer door de Duitse linies braken. De SS’ers die ons bewaakten vluchtten (ongeveer 400). Alleen een paar oude Weense gendarmes bleven over, maar die legden zonder verzet hun wapens neer. s Avonds gingen de Amerikanen terug naar hun frontlinie. In de nacht van 5 op 6 mei kwamen honderd SS’ers terug naar het kamp om het in brand te steken en ons uit te roeien. Maar een groep gedeporteerden van alle nationaliteiten stond op wacht in de wachttorens en rond het kamp. Ze sloegen de SS af, verschillende van hen werden gedood. De volgende dag waren de Amerikanen er, met hun tanks. […] Op 16 mei 1945 kwamen Amerikaanse vrachtwagens ons halen en brachten ons naar Linz, naar het vliegveld, dat gedeeltelijk verwoest was. Slechts één landingsbaan was gerepareerd. De volgende dag kwamen de vliegtuigen aan. De vliegende forten namen 30 van ons mee per vliegtuig en pendelden ons van Parijs naar Linz. Wij waren 1.200 overlevenden van de 6.000 Fransen die terugkeerden naar het kamp Mauthausen, de meeste jongeren.