Getuigenis van Paul Fauriaux, gearresteerd op 10 juni 1944 en verdacht van « terrorisme ».

Toen we binnen waren, controleerde een agent onze identiteit. Mijn vader, die in de oorlog verminkt was, werd aan de kant geschoven en kwam in de linkergroep terecht. Toen het mijn beurt was. [Ik had nieuwe schoenen, maar uit mijn identiteitskaart bleek dat ik niet uit de Dordogne kwam, maar uit de Creuse… Hij keek me aan – ik hoor hem nog alsof het gisteren was – en zei toen tegen me: « Terrorist! « En onmiddellijk geeft hij me het signaal om naar de andere kant te gaan. Mijn vader zag me gaan… Even later zetten ze ons in drie rijen en blijven we twee uur staan voor wat lijkt op een vuurpeloton. Een dozijn soldaten arriveerde met hun geweren en ze plaatsten een machinegeweer aan elke kant… ».

Getuigenis van Marcel Charpentier, een van de twee overlevenden van het bloedbad

« Het is ongeveer 20.45 uur, we gaan door de grote poort naar buiten, nog steeds in twee rijen, geflankeerd door twintig tot vijfentwintig « bicots » onder bevel van de Gestapo-chef, Hambrecht. Ze leidden ons snel door de rue de Bordeaux naar de chemin de Gorry; toen we deze weg inreden, besefte ik dat we neergeschoten zouden worden. « Bij één, naar links » beveelt de chef en zodra we op onze plaats zijn, voegt hij er voor zijn moordenaars aan toe: « Schiet me allemaal neer. Vuur! » De machinegeweren knallen twee meter achter ons. Iedereen viel tegelijk en ik verloor het bewustzijn.

Getuigenis van Antoine Villechanoux, de tweede overlevende van de 48 neergeschotenen

« Iedereen viel, maar ik verloor niet het bewustzijn. Ik hoorde geen kreten of klachten. Maar een nieuw bevel klonk: maak degenen af die niet stierven. De beanbaggers maakten hun werk af door twee keer achter ons langs te gaan. Ik had mijn neus in het vuil en hield mijn adem in toen ze me passeerden. Ik hoorde ongeveer vijftien knallen; ze moeten geschoten hebben op degenen die nog ademhaalden, toen gingen ze eindelijk weg en was er stilte […]. Mijn eerste gedachte was om mijn zoon te zoeken. Ik vond hem helaas tussen de doden en ik kon niets anders doen dan om hem rouwen.

De nacht van 11 op 12 juni, getuigenis van Marie Lafaye, inwoner van Mussidan

« Verschillende Noord-Afrikanen in dienst van de Duitsers kwamen naar mijn huis en dwongen me onder schot mijn deur te openen. Ze vroegen me of ik wapens en geld had. Ik gaf ze 1.400 francs en verklaarde dat ik geen wapens had. Toen maakten ze me af, noemden me een terrorist en een communist. Toen begonnen ze de kasten te doorzoeken en namen me het volgende af: een overjas ter waarde van 4000 francs, een gloednieuw pak, een gebruikt pak, een wollen vest, twee paar schoenen, diverse benodigdheden, twee zakdoeken, twee liter rum, tabak en sigaretten. Ik schat het verlies op ongeveer 15.000 francs.